Erityisruokavalio Salon lukiossa 2018 -2019

ERITYISRUOKAVALIODEN JA USKONNOLLISTEN / EETTISTEN RUOKARAJOITUSTEN TOTEUTUS

Terveydellisistä syistä erityisruokavaliota noudattavalle opiskelijoille tarjotaan Salon kaupungin peruskouluissa ja lukioissa sairauden vaatima erityisruokavalio.  Opiskeluterveydenhuollossa kouluruokailuun liittyvät asiat ja erityisruokavalioiden tarpeen selvittäminen sekä ohjaus ovat osa laajaa terveystarkastusta, mutta ne huomioidaan tarvittaessa myös muissa opiskeluterveydenhuollon tapaamisissa.

Erityisruokavaliot, joissa ruokavalio on osa sairauden hoitoa, edellyttävät lääkärintodistusta. Pysyvää ruokavaliohoitoa edellyttävistä sairauksista, kuten diabetes tai keliakia, tarvitaan vain kertaluontoinen 1. vuosikurssin alussa tehtävä ilmoitus terveydenhoitajalle.

Ruoka-allergioiden osalta todistus on voimassa korkeintaan yhden vuoden kerrallaan. Näin siksi, että ruoka-allergiat usein häviävät nuoren kasvaessa.  Tavoitteena on, että turhia rajoituksia ei ylläpidetä. Ruokaan liittyvät rajoitukset puretaan hoitavan lääkärin/terveydenhoitajan ohjeiden mukaan.

Vanhempien ilmoitus erityisruokavalion ilmoituskaavaketta käyttäen riittää, kun kyseessä on uskonnolliset syyt tai opiskelija noudattaa vähälaktoosista/laktoositonta ruokavaliota. Ilmoituslomakkeen saa ryhmänohjaajalta tai terveydenhoitajalta.

Salon kaupungin kouluissa on kouluruokailussa perusruokavalion lisäksi toisena vaihtoehtona kasvisruokavalio, joka on toteutettu lakto-ovovegetaarisena. Lukiossa kasvisruoka on vapaasti otettavissa ilman erillistä ilmoitusta.

Mikäli kouluruokailu halutaan toteuttaa vegaanisena, on edellytyksenä ravitsemusterapeutin erityisruokavalio ilmoitus, joka edellyttää käyntiä ravitsemusterapeutin vastaanotolla. Lähetteen ravitsemusterapeutille saa terveydenhoitajalta.

Erityisruokavalio tulee peruuttaa mahdollisimman hyvissä ajoin, mikäli opiskelija on pois koulusta sairauden, loman tai muun syyn takia.

Terveydenhoitaja Arja Alm

p. 044 7723586